Fra Freidig til toppen

Tidligere Freidig-spiller Karen Oline Sneve ble i vinter klar for nye utfordringer i Lyn Toppfotball Kvinner. I år håper hun å spille fast i Toppserien og kvalifisere seg til EM i Skottland i juli med U19-landslaget. Dette er en historie om jente som har gått sin egen vei til toppen.

Karen startet fotballkarrieren i Freidig da hun flyttet til Tyholt og begynte på Berg Skole i 4.klasse. Hun spilte i Freidig fram til 2017.

Jeg er oppriktig glad for tiden jeg hadde i Freidig og satte virkelig pris på tryggheten og rausheten i klubben, forteller Karen.

Det var avgjørende for meg at det var mulig å tilpasse opplegget og det må jeg spesielt takke Morten og Kristin Handberg Nielsen for. Jeg fikk muligheten til å spille med eldre årskull på jentesiden, og være med G16-laget til Jarl Tysnes. I tillegg hospiterte jeg på Trondheims/Ørn sine treninger hvilket gjorde at matchingen alltid var god og jeg fikk strekt meg etter nye nivå, utdyper keeperspiren.

Karen i Lyn-drakta

Tidligere trener Kristin Handberg Nielsen er en av de som hadde stor betydning for Karen i Freidig. Hun forteller om en engasjert og positiv jente.

Karen er en fornuftig og snill jente som det er lett å bli glad i, forteller Kristin.
Hun er uredd, treningsvillig, tar nye steg fort og er en treners drømmeeksemplar på feltet. Karen har en fantastisk rekkevidde, er en flott ledertype, terper på de tingene med spillet som ikke er bra nok og hadde tidlig et talent som keeper.

Karen berømmer dialogen mellom trenerne på de ulike lagene trente med og måten det ble skapt samhold i spillergruppa på for hennes årskull. Hun debuterte for J15-landslaget i 2015, og gikk til førstedivisjonsklubben Kil/Hemne i forkant av 2017-sesongen.

Det er kanskje et uvanlig karrieresteg, og en vei få andre tar, men det var viktig for meg å ta ting gradvis og å få spilletid. Keepere er i en litt spesiell situasjon der man ofte må ha erfaring for å bli satset på, så det var viktig for meg å skaffe det på riktig nivå, forteller Karen.

Kristin Handberg Nielsen støtter valget om å gå til en klubb som Kil/Hemne, selv om Trondheims/Ørn var interessert i Karen.

Kil/Hemne var absolutt riktig valg, kommenterer Kristin.
Jeg har rådet henne til å ta det med ro og gjerne finne et lag med godt keeperopplegg der hun kunne stå som førstekeeper.

Karen i driv for Norge U19.

Og det fikk hun rikelig med. Karen spilte 20 kamper for Kil/Hemne i 2017, samt 7 for J17-landslaget og 4 for J19-landslaget. I Kil/Hemne fikk hun også dedikert oppfølging av keepertrener Elias Koppen som kom til klubben samtidig som henne.

Karen er en svært glad og positiv jente som er veldig utviklingsorientert i det hun foretar seg på trening, forteller Elias Koppen.
Hun er nysgjerrig og jakter alltid etter måter å ta nye steg på. Hun valgte Kil/Hemne for å få førstedivisjonserfaring og tok store steg i det halvannet året hun var der.

Kil/Hemne rykket dessverre ned i 2017-sesongen og første del av 2018 spilte Karen i 2.divisjon før hun flyttet til Oslo og signerte for Grei sommeren 2018. Der var hun et halvt år før hun nylig signerte for Lyn som berget plassen i Toppserien mot nettopp Grei i kvalik.

Jeg valgte å signere for Lyn ettersom det var riktig steg for meg nå, og jeg ønsker å spille så mye som mulig i Toppserien, sier Karen.

Det tror jeg også en fornuftig overgang, kommenterer Elias Koppen.

Hun ligger an til å få mye spilletid og det er en fin klubb med mange lignende spillere som Karen med erfaring fra aldersbestemte landslag som har stort fokus på å utvikle unge spillere, utdyper Karens tidligere keepertrener.

  • Det er mange jevnaldrende som deg som havner i akademier, fortrinnsvis Rosenborg på guttesiden og Trondheims/Ørn på jentesiden i Trøndelag, hva vil du si om dine karrierevalg så langt?

Det har vært viktig for meg å være bevisst rundt mine valg og alltid velge det som er rett for meg. Jeg tror det hadde vært vanskelig å håpe på spilletid i Toppserien allerede nå, hvis jeg ikke hadde den erfaringen jeg har skaffet meg.

Nå ser Karen fremover mot årets sesong som kan by på mange fotballmessige høydepunkter.

I tillegg til at jeg håper på spill i Toppserien, så er det også en målsetning å kvalifisere til U20-EM i Skottland i juli med landslaget. Det ville vært veldig gøy å få med seg et nytt mesterskap, forteller Karen.

Karen i aksjon for landslaget. Blir det et nytt sluttspill i juli?
  • Og hvilke ambisjoner har du med karrieren utover årets sesong?

Jeg ønsker jo å spille med verdens beste spillere på trening, og dermed spille profesjonelt. Den tyske ligaen ser spennende ut, forteller Karen.
Det er spennende å være med på utviklingen i jentefotballen uansett.

Karen er en keeper jeg tror kan nå langt, sier Kristin Handberg Nielsen. Hun er tålmodig og jobber jevnt og trutt for å ta nye steg.

Med den innstillingen, interessen og indre driven hun har så kan hun absolutt nå spill i utlandet, understreker Elias Koppen.

Til slutt utfordrer vi Karen på om hun har noen tips til yngre spillere og spesielt jenter som ønsker å nå langt.

Jeg startet jo selvfølgelig å spille fotball fordi det er gøy, og det synes jeg fortsatt, innleder Karen.
Ambisjonene kommer senere, de skal man ikke stresse med, men jeg tror det er viktig for unge spillere å føle mestring. Det er ikke farlig å si ifra, og tørre å sette krav, mest til deg selv, men også til laget. Hvis det er noe du ikke får til, så prøv på nytt. Jeg spilte også håndball fram til jeg var 15 år ettersom jeg selv ønsket det, og synes det er synd med utøvere som må velge idrett for tidlig. Det er på ingen måte farlig å drive med flere idretter.

Allsidighet, akademier og jentefotball er bare noen av temaene Karen gledelig snakket om og hadde gjort seg opp en mening rundt. Dette vitner om en svært bevisst 19-åring som allerede i år har gode muligheter for spill på øverste nivå. Og det er kanskje derfor hun har lykkes med sine karrierevalg.